International Shooting Sport FederationThe European Shooting ConfederationMinisterul Tineretului si SportuluiComitetul Olimpic si Sportiv Roman

A+ A A-

Pasul 1
Sportivul poate fi testa doping în timpul perioadei de pregătire sau cu ocazia unei comeptiții sportive de un Ofițer de Condtrol Doping (OCD) delegat de Agenția Națională Anti-Doping (ANAD). El va efectua următoarele :
Va înștiința în scris că sportivul a fost selectat pentru o testare doping;
Va cere sportivului să semneze invitația la control doping și va da o copie după aceasta sportivului.
Din momentul înștiințării veți rămâne permanent sub supravegherea OCD sau a însoțitorului.

Pasul 2
Prezentarea la stația doping
Veți fi condus de un OCD/ însoțitor în zona de așteptare a stației de control doping.
Vi se va oferi posibilitatea de a vă hidrata cu băuturi răcoritoare sigilate în recipiente de plastic sau sticlă, pentru a vă ajuta să emiteți proba de urină și vă vor fi puse la dispoziție materiale informative.
Aveți dreptul să fiți însoțit de un reprezentant (medic, antrenor, etc.).
OCD desemnat de ANAD supraveghează procedura de recoltare a probei și vă explică fiecare pas.

Pasul 3
Selectarea paharelor de recoltare a probei
Când sunteți pregătit să emiteți proba de urină, OCD vă invită să alegeți un pahar de recoltare dintre mai multe pahare sigilate.

Pasul 4
Supravegherea recoltării probei
Un OCD că însoțește la toaleta unde trebuie să intrați cât mai sumar îmbrăcat pentru ca emiterea probei de urină în paharul de recoltare să poată fi direct observată. OCD trebuie să fie de același sex cu dumneavoastră.
ATENȚIE ! Numai dumneavoastră trebuie să mânuiți proba.

Pasul 5
Selectarea truselor sigilate
OCD vă cere să alegeți o trusă sigilat

Pasul 6
Ruperea sigiliului
Veți fi rugat să rupeți sigiliul de securitate la prezența OCD și a reprezentantului dumneavoastră și să verificați corespondența codurilor dintre sticluțele A,B și cutia din care acestea au fost scoase.

Pasul 7
Împărțirea probei
Proba emisă o veți împărți în sticluțe (marcate cu A și B), turnând minim 30 ml din cantitate în sticluța B și minim 60 ml în sticluța A, lăsând câteva picături în paharul de recoltare.

Pasul 8
Sigilarea sticluțelor
După ce ați închis sticluțele, OCD că ca informa cum să verificați dacă cele două sticluțe sunt sigilate înainte de a fi reintroduse în trusa din care au fost scoase.
Sticluțele securizate A și B trebuie sigilate în prezența dumneavoastră. Apoi, OCD notează codul probei în formularul de control doping.

Pasul 9
Emiterea probei suplimentare
Dacă nu puteți emite de la prima încercare toată cantitatea de urină solicitată, proba de urină înițială va fi sigilată. Când cantitatea suplimentară de urină este emisă, cele două probe se amestecă, iar proba combinată apoi este repartizată în sticluțele A și B înainte de sigilarea finală. În cazul în care proba de urină este insuficientă (<90 ml), OCD ca completa opțiunea "Probă parțială" de pe formularul de control doping.

Pasul 10
Verificarea calității probei
OCD va verifica aciditatea (pH-ul) și concentrația (densitatea specifică) probei dumeanvoastră înainte de a fi trimisă la laborator.
Aceste rezultate arată dacă urina se încadrează în limitele corecte pentru testare, pH (5-7) și densitate specifică (1.010-1.030 măsurat cu bandeletele de laborator sau 1.005-1.030 măsurat cu refractometru). Dacă nu se încadrează în aceste limite, vi se va cere să emiteți probe suplimentare urmând aceași pași, până când veți emite o probă care îndeplinește cerințele referitoare la densitatea specifică sau până când OCD stabilește încetarea testării.

Pasul 11
Completarea și certificarea documentației
Vi se va cere să oferiți detalii cu privire la orice medicamente pe care le-ați luat în ultimile 7 zile dinaintea testării doping. Sunteți sfătuiți să menționați toate medicamentele, inclusiv inhalatori, vitamine, produse pe bază de plante și suplimente nutritive pe care le-ați folosit. OCD notează pe formularul de control doping aceste informații.
OCD vă va cere dumneavoastră și reprezentantului dumneavoastră să verificați toate informațiile din formularul de control doping și, dacă sunteți de acord, să semnați formularul.
De asemenea, OCD vrifică și semnează formularul în prezența dumneavoastră, apoi vă oferă un exemplar al formularului de control doping completa. În acest moment ați terminat procedura de recoltate a probei, iar dumenavoastră puteți părăsi stația de control doping.

Pasul 12
Transportul probei la laborator
Probele și documentația aferentă controlului doping sunt transportate pentru analiză la Laboratorul de Control Doping (LCD).
LCD primește copia formularului de control doping care detaliază doar informații depsre proba de urină, codul probei și medicamente.
Numele dumneavoastră, adresa, numărul de telefon, clubul de care aparțineți, numele antrenorului sau al medicului sportiv nu sunt trimise laboratorului. Nu se trimite nicio infirmație care ar permite identificarea dumneavoastră.

Pasul 13
Analiza de laborator
LCD analizează proba A pentru a detecta prezența substanțelor sau metodelor interzise.
Rezultatul analizei va fi trimis sub formă de Buletin de Analiză, Agenției Naționale Anti-Doping care va informa sportivul și federația sportivă în cazul unui rezultat pozitiv.
Proba B va fi păstrată 90 de zile.

Rezultate
În cazul unui rezultat pozitiv al probei A, ANAD trimite o notificare către sportiv și federația sportivă națională respectivă, în vederea prezentării în fața Comisiei de Audiere.

Sportivul are dreptul să solicite contraexpertiza (analiza probei B).
În cazul în care analiza probei B confirmă rezultatul analizei probei A, aceasta reprezintă probă la dosar, iar sportivul va fi sancționat corespunzător de către Comisia de Audiere.
În cazul în care analiza probei B infirmă rezultatul analizei probei A, sportivul va fi absolvit de orice vină.

Vă mulţumim pentru vizită!

Din dorinţa de a vă oferi informaţii de interes, cât mai rapid şi eficient, vă rugăm să ne spuneţi ce anume consideraţi că am putea îmbunătăţii în site-ul nostru, atât din punct de vedere al conţinutului cât şi al experienţei de navigare.
Dacă cumva aţi găsit o informaţie incorectă sau aţi întâmpinat o problemă, ne cerem scuze şi vă asigurăm că facem tot posibilul să o remediem în cel mai scurt timp.
Vă rugăm să completaţi toate campurile din formular:
  • Caractere rămase:
  • + =